10.08.2021r.
- Rodzaj paliwa – jest to istotny parametr mówiący nam jaką instalacją paliwową możemy zasilać piec. Piece z serii Volkan i Hurikan posiadają 3 różne dostępne rodzaje paliwa, którymi mogą być zasilane: olej opałowy, gaz lpg oraz gaz ziemny.
- Prędkość spalania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego– piece możemy rozróżnić na spalarnie o niskiej wydajności o maksymalnej wydajności spalania poniżej 50 kg/h produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego na godzinę lub na partię, oraz na spalarnie wysokich wydajności czyli o wydajności spalania przekraczających 50 kg/h. W naszej ofercie posiadamy bogaty asortyment spalarni z serii Volkan o niskiej wydajności < 50 kg/h oraz spalarni z serii Hurikan o wysokiej wydajności >50 kg/h.
- Mobilność– czy spalarnia ma być jednostką stacjonarną czy też jednostka mobilną wyposażoną w system do transportu tej spalarni.
- Sposób załadunku – możemy rozróżnić to dwa rodzaje załadunku: od góry i od frontu. Załadunek od frontu jest częściej wybierany dla krematoriów dla zwierząt towarzyszących ze względu na łatwiejsze precyzyjne usunięcie popiołu przy kremacjach indywidualnych, natomiast piece z załadunkiem od góry będą bardziej korzystne przy spalaniach większych ilości zwierząt np. na fermach.
- Ruszty – ruszty są opcjonalne i dotyczą tylko wybranych jednostek, ale są istotne pod katem spalania niektórych gatunków padłych zwierząt np. indyków. Indyki ze względu na proporcjonalnie wysoka zawartość wody a niska zawartość tłuszczu w ciele są odpadem nisko kalorycznym a ruszty znacząco przyspieszają ich spalanie.
- Wymiary drzwi załadunkowych – określają maksymalny wymiar (szer. x wys.) pojedynczego odpadu zwierzęcego jakie może być załadowany do komory spalania.
- Objętość komory załadunkowej – podawana jest w m3 i określa maksymalną ilość załadunku produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w danej jednostce pieca.
- Wielkość wsadu – określa maksymalną wielkość załadunku odpadów zwierzęcych mierzonych w kg.
- Data logger – opcjonalnie każdy piec może być wyposażony w rejestrator monitorujący jakość pracy pieca poprzez rejestrację temperatur i czasów spalania.
- Drzwi do odpopielania – opcjonalnie każdy piec może być wyposażony w drzwi do odpopielania dzięki, którym łatwiejsze jest usuwanie nagromadzonego popiołu.