20.05.2020r.
Piece są skonstruowane wedle określonych wytycznych i spełniaj ą normy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, dzięki czemu mogą być instalowane i używane zgodnie z ich przeznaczeniem na terenie Państw Unii Europejskiej.
Unia europejska i prawo polskie nakazuje możliwie niezwłoczną utylizację martwych zwierząt i odpadowej tkanki zwierzęcej. Dzięki zastosowaniu pieców do utylizacji padłych zwierząt, każdy hodowca drobiu, trzody chlewnej, a także właściciel zakładu przetwórstwa mięsnego może spopielić martwe zwierzęta lub produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego w miejscu ich wytworzenia, ograniczając do minimum ruch obcych pojazdów na fermie!
Urządzenie składa się z dwóch komór: komory głównej (utylizacyjnej) i komory dopalacza oraz części kominowej. Zastosowanie drugiej komory dopalacza powoduje zupełne dopalenie się w temperaturze 850 °C i czasie min. 2 sekund pyłów i gazów z pierwszej komory. Dzięki temu z pracującego pieca nie wydobywają się szkodliwe zanieczyszczenia i nieprzyjemne zapachy, a piec jest urządzeniem przyjaznym środowisku. Piece, w zależności od rodzaju spalanych odpadów, mogą być ładowane od frontu lub od góry.
Komory pieca wyłożone są specjalnym, ogniotrwałym materiałem odpornym na temperatury do 1700 °C. W obu komorach pracują osobne, niezależne palniki sterowane za pomocą panelu kontrolnego. Panel kontrolny zapewnia w pełni zautomatyzowany proces spopielania materiału, dzięki czemu praca przy piecu ogranicza się jedynie do załadunku, ustawienia czasu i temperatury spopielania oraz usunięcia popiołu, którego pozostałość to ok. 2-5% załadowanego materiału do spopielenia. Pozyskany w ten sposób popiół może stanowić tzw. uzdatniacz glebowy.
Skuteczna bioasekuracja to podstawowe ogniwo do walki ze zjadliwym wirusem ptasiej grypy H5N8 u ptactwa, jak i z ASF u trzody chlewnej. Specjalistyczne piece do utylizacji padłych zwierząt oraz produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane bezpośrednio do utylizacji na terenie fermy to podstawowy element bioasekuracji. Poznaj odpowiednie modele spalarni dla ferm drobiu oraz spalarni dla ferm trzody.